Bahan-bahan
- keledek 3 /5 batang atau 5 biji kentang
- garam separuh sudu besar
- 1 sudu gula
- tepung gandum anggarkan dalam 3 cawan, kalau masa uli lembik tambah tepung lagi
- rebus keledek sehingga lembik
- lenyek dan sejuk kan keledek tersebut
- letakkan garam dan gula, gaulkan
- kemudian,uli dengan tepung sehingga rata, kalau still melekat kat tangan, tambah tepung dan uli okay
- setelah rata, ambil sedikit demi sedikit dan bentukan menjadi kuih tersebut
- goreng dengan api panas
- step 7 ini untuk gula pula, gula ni senang tapi agak cerewet, sebab apa kalau salah taktik, memang tak akan jadi. okay ni step nya :
ii. masukan sedikit air, jangan banyak2 nanti lambat gula nak likat
iii. kena selalu kacau, sampai gula tu dah pekat
iv. tutup api, masukkan keria tadi dan sira sehingga gula sebati dan
berketul2 tau
v. time sira tu, tangan jangan berhenti, kalau berhenti memang x jadi.
Tq sudi share resepi. Tgk kuih keria antarabangsa tu terliur tp jauh sangattt nye ponn đŸ˜‚
ReplyDeletehttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1