Bahan-bahan
- kulit popia
- 5 biji kentang
- Daging atau ayam kisar
- Sedikit garam
- Sedikit gula
- 2 sudu besar serbuk kari
- Ikan bilis tumbuk 1 genggam
- Tepung gandum 2 sudu
- Bawang merah dan putih
- 2 biji telur
Cara-cara
1.panaskan kuali dengan minyak
2.tumiskan bawang merah dan putih yang sudah di blend
3.masukan ikan bilis, kacau hingga naik bau
4.kemudian, masukan satu cawan air dan serbuk kari, garam dan gula
5. Masukan kan ketang yang telah di potong dadu
6. Kacau sehingga kentang menjadi empuk dan lembik.
7. Kemudian apabila sudah sejuk, bungkus inti kentang tadi untuk menjadi murtabak.
8. Telur di pukul kembang dan sapu di atas kulit popia,serta masukan inti dan lipat menjadi 4 segi.
9.goreng dengan api sederhana di atas kuali leper.
No comments:
Post a Comment